Zelf een prikkabel maken (met foto's!)

Ben je op zoek naar een prikkabel? Naast dat je prikkabels kan huren en kopen is het ook mogelijk om er zelf een op maat te maken. Zo heb je altijd de prikkabel naar wens. Dit is relatief eenvoudig. Het stappenplan hieronder zal jou stap voor stap begeleiden door het hele proces en ervoor zorgen dat het proces foutloos verloopt. Succes!

Wat heb je nodig bij het maken van een prikkabel?

Het monteren van een prikkabel is veel eenvoudiger dan je waarschijnlijk denkt. Voor gereedschap heb je alleen een schroevendraaier en een rolmaat nodig. Daarnaast heb je nog een aantal basis onderdelen nodig. Klik op de prikkabel onderdelen om ze te vinden in onze webshop:

Een koppelstuk heb je nodig als je twee kabels met elkaar wilt verbinden. Door het koppelstuk word de stroom van de ene kabel doorgegeven aan de andere en heeft dus als voordeel dat je geen extra stroomput nodig hebt.

Een rubber voor een fitting is handig als je van plan bent om de prikkabel buiten op te hangen, dit voorkomt dat er water in de fitting kan komen. 

Het eerste wat je moet weten voordat je de producten gaat bestellen is hoelang de kabel moet zijn. Als het een moeilijke afstand is om te meten adviseren wij om een touw te gebruiken en aan de hand van de lengte van de touw de lengte van je kabel te bepalen. Zodra je dit weet kan je de benodigdheden aanschaffen.

Stappenplan prikkabel maken

Stap 1: Strip de kabel

Voor het strippen van de kabel kan je een strip tang gebruiken of een mesje. Wees een beetje voorzichtig zodat je de kabel niet doormidden snijd.

Voor en na:

Voor Na

Stap 2: Monteer de stekker

Haal eerst de stekker uit elkaar, dit doe je door het schroefje los te draaien.
Haal vervolgens de gestripte kabel door het eerste deel van de stekker daarna door het tweede deel van de stekker en schroef de uiteinde van de kabels vast. Zorg dat de buitenmantel van de kabel goed wordt geklemt door de trekontlasting zoals te zien is op foto 4. Daarna stop je de stekker weer in elkaar en draai je de schroef weer vast. Het monteren van de stekker voltooid.

Stap 3: De fittingen plaatsen

Om ervoor te zorgen dat elke fitting even ver uit elkaar staat is het handig om met een pen streepjes op de kabel te zetten met de gewenste afstand tussen de streepjes. Pak nu de fittingen erbij. Boven aan elke fitting zitten twee scherpe puntjes, druk deze twee puntjes in de kabel en draai het kapje erbovenop doormiddel van twee schroefjes. Doe dit bij elke fitting.

   

Stap 4: Het eindstuk plaatsen

Haal de kabel door het eerste deel van het eindstuk, schroef daarna het laatste stuk van de kabel vast aan het laatste deel van het eindstuk. Klik vervolgens de twee delen in elkaar. De haak heeft als functie dat je hem makkelijker kan ophangen. Je kunt ook kiezen voor een contra-stekker, met dit eindstuk kan je de kabel verlengen.

 

Stap 5: Lampen in de fitting draaien

Nu alle onderdelen aan de kabel zijn gemonteerd hoef je alleen nog maar de gewenste lampen in de fittingen te draaien. Je kunt hier verschillende lampen voor gebruiken.
Er zijn kunststoflampen die speciaal gemaakt zijn voor prikkabels, of je kiest een mooie LED filament lamp.

Vergeet bij een LED filament lamp niet om een rubberen ring aan de fitting toe te voegen zodat de fitting volledig waterdicht is.

Stap 6: Ophangen

De prikkabel is klaar, het is tijd om hem op te hangen. Steek de stekker in het stopcontact en geniet van het resultaat!