Hoe kan ik LED verlichting dimmen?

In deze blog zal het vooral gaan over het dimmen van led verlichting. Je zult een duidelijker beeld krijgen over welke led lampen dimbaar zijn en waar je dat aan kan zien, welke dimmer je nodig hebt voor een bepaalde led lamp en hoe een led dimmer werkt. Daarnaast zullen we nog wat algemene vragen behandelen of het dimmen van led verlichting.

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

Zijn alle LED lampen dimbaar?

Een led lamp is niet altijd dimbaar, op onze website verkopen wij led lampen die zowel dimbaar als niet-dimbaar zijn. Maar hoe weet je of een lamp dimbaar is en waar kun je dat aan zien? Je kunt via onze website zien welke lampen dimbaar zijn aan het tekentje naast de lamp waar staat ‘dimmable’. Ook geven wij de optie om een filter in te stellen waarmee je alle dimbare lampen kan filteren. Let op bij het bestellen van een dimbare led lamp of de led lamp geschikt is voor de dimmer. Het is dus belangrijk dat je een dimmer koopt die bij je led lamp past en andersom. Hieronder zal je meer uitleg vinden over het vinden van de juiste dimmer.

Welke LED dimmer heb ik nodig?

Bij het kopen van een led lamp moet je er ook voor zorgen dat je de geschikte dimmer hebt. Het dimmen van een led lamp doe je door middel van een schakelaar, deze kan een klik functie hebben of een draaifunctie. Het is belangrijk dat je de juiste dimmer koopt bij je LED lamp. Onderstaande punten zijn hiervoor van belang:

Totale hoeveelheid wattage

Bereken van de totale hoeveelheid Watt van alle lampen die je om die dimmer wilt dimmen. Het bereik van de dimmer moet hierbij passen. Deze universele inbouwdimmer heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 1 tot 150 watt.

Soort dimmer

Er bestaan fase aansnijding dimmers en fase afsnijding dimmers. Het is belangrijk dat je de juiste dimmer kiest voor de juiste LED lamp. Fase afsnijding dimmers worden vaak aangegeven met de letters RC. Deze dimmers kun je bijna voor alle soorten dimbare led lampen. Met deze dimmers kan je lampen van 0% tot 100% dimmen.

Fase aansnijding dimmers worden aangegeven met de letters RL. Deze worden vooral gebruikt voor halogeen- en gloeilampen omdat deze een hogere stroomtoevoer kunnen leveren, dit is slecht voor led lampen met als gevolg dat ze kunnen gaan knipperen. Sommige led lampen kunnen hier wel op aangesloten worden maar dit is niet voor elk merk het geval. Met fase aansnijding dimmers kunnen lampen maar 40% gedimd worden.

Het voltage

Let op het aantal voltage dat de LED lamp heeft. Bij LED lampen die 230 volt hebben heb je geen driver nodig. Heb je een led lamp die 12V heeft dan zal je een driver moeten plaatsen tussen de lamp en de dimmer.

Hoe werkt een LED dimmer?

Een dimmer zorgt ervoor dat je de stroomtoevoer kan verminderen. Bij het dimmen van je lamp gaat er minder stroom naar de lamp toe waardoor je lamp minder fel licht zal gaan geven. Met een dimmer kan je zelf de lichtintensiteit van de lamp bepalen.

Hoeveel LED lampen kun je op één dimmer aansluiten?

Stel je hebt een dimmer die een wattage bereik heeft van 5-200W en je hebt lampen van 4W per stuk dan heb je er minimaal twee en maximaal 50 nodig om de dimmer zijn werk te laten doen. Tel dus het wattage van alle led lampen bij elkaar op die je op de dimmer wil aansluiten en check of de dimmer dit bereik heeft. Het ligt dus volledig aan het bereik van de dimmer en de lampjes hoeveel led lampen je op 1 dimmer kan aansluiten. Omdat LED lampen erg zuinig zijn, moet je dus met name rekening houden met het minimale wattage. Echter zijn er tegenwoordig meer dan genoeg dimmers vanaf 1 watt.

Kun je LED dimmen zonder dimmer?

Om LED lampen te dimmen heb je een dimmer nodig maar daarnaast bestaan er wel Smart lampen. Deze kan je bijvoorbeeld dimmen met gebruik van een app op je telefoon of afstandbediening. Bijkomend voordeel is dat je vaak ook nog de kleurtemperatuur kunt aanpassen en je kunt tijdschema's instellen. Wil je een lamp dimmen zonder wifi en app? Dan zijn er ook nog lampen met 3-staps dimmers. Deze dim je eenvoudig via de normale schakelaar in drie stappen.

Verkeerde manieren om LED lampen te dimmen

Halogeen dimmer gebruiken voor LED

Wilt u uw LED lamp dimmen met een halogeendimmer? Halogeen dimmers vereisen over het algemeen een hoger minimaal wattage waarvoor veel led lampen nodig zijn om dit te bereiken. In veel gevallen komt het ook voor dat als je een led lamp probeert te dimmen met een halogeen dimmer dat LED lampen gaan knipperen en flikkeren. Dit wordt sterk afgeraden, in dit geval is het het beste om een LED dimmer te kopen.

Gloeilamp dimmer gebruiken voor LED

Wilt u uw led lamp dimmen met een gloeilamp dimmer? Hiervoor geldt precies hetzelfde als bij de halogeen dimmer. Gloeilampdimmers hebben ook een veel hogere minimum wattage nodig waardoor als je hier led lampen op gaat aansluiten er een grote kans is dat ze gaan knipperen en flikkeren.

LED dimmer kopen

Wij verkopen vooral universele dimmers die geschikt zijn voor zowel led lampen, gloeilampen en halogeenlampen. Deze verkopen wij van merken als Calex en SPL. Daarnaast verkopen wij zowel dimbare als niet-dimbare led lampen van topmerken als Philips, SPL, Bailey en Calex. Daarnaast hebben wij sinds kort ook onze eigen lijn Lighto lampen gelanceerd, deze zijn over het algemeen goedkoop en van hoge kwaliteit.