Gloeilampen

Bent u op zoek naar de vertrouwde gloeilamp met warm sfeervol licht? Bij Gloeilampgoedkoop.be kan je nog gloeilampen kopen in meer dan 300 uitvoeringen. Zoals een gloeilamp 40 watt, kaarslampen maar ook trendy kooldraadlampen. Op deze pagina vindt u gloeilampen in allerlei vormen met een verschillende typen fittingen.

Hulp nodig
bij uw keuze?
Edward van Gloeilampgoedkoop
Bekijken als Rooster Lijst

Items 1-12 van 365

Aflopend sorteren
Pagina
per pagina

Wat is een gloeilamp?

Een gloeilamp is een glazen bol met daarin een gloeidraad. Er wordt elektrische stroom door het gloeidraad gevoerd. Het licht ontstaat doordat het gloeidraad verwarmd wordt. De bol van een gloeilamp is daardoor altijd warm. Veel warmer dan bij andere typen verlichting, zoals ledverlichting.

Zijn gloeilampen verboden?

Het gebruik en de aanschaf van ouderwetse gloeilampen is niet verboden. U mag dus gloeilampen kopen, maar de Europese Unie heeft bepaald dat er in Europa geen nieuwe gloeilampen meer gemaakt mogen worden. Dit is om het energieverbruik te verlagen. Gelukkig hebben wij nog een grote voorraad gloeilampen waardoor u nog zonder problemen kunt genieten van de ouderwetse lampen met warm zacht licht. Voor goedkope, veilige gloeilampen bent u bij Gloeilampgoedkoop.nl aan het juiste adres.

Hoe werkt een gloeilamp?

Een gloeilamp werkt met een dunne metalen draad in de lamp, die wordt verhit door elektriciteit. Als het draad genoeg wordt verhit, gaat deze gloeien en ontstaat er licht. Vandaar de naam gloeilamp. De hoge weerstand van het gloeidraad en het gebrek aan zuurstof in de peer voorkomt dat de lamp doorbrandt.

Waar bestaat de gloeilamp uit? 

Een gloeilamp bestaat meestal uit een omhulsel en een gloeidraad van wolfraam. Aan de basis van de gloeilamp is een houder of een steel bevestigd. Hierdoor kan elektrische stroom door de zuurstofarme bol worden gevoerd. De draden die in de steel worden ingebouwd, ondersteunen de gloeidraden en de aansluitdraden. In de glazen bol bevindt zich tegenwoordig een stikstof of een edelgas. Dit kan bijvoorbeeld argon of xenon zijn. Dat terwijl de gloeilamp vroeger nog van vacuüm gemaakt werd.

Wie heeft de gloeilamp uitgevonden?

Thomas Edison wordt gezien als de uitvinder van de gloeilamp. Echter waren er voor hem nog veel meer mensen die experimenteerden met gloeilampen. Maar omdat hij de gloeilamp tot een succes heeft gemaakt, wordt hij gezien als de uitvinder. Naar hem is ook de Edison lamp vernoemd.

Wanneer is de gloeilamp uitgevonden?

Thomas Edison kreeg de gloeilamp op 21 oktober 1879 voor het eerst werkend. Toch lijkt de gloeilamp in 1806 voor het eerst bedacht te zijn door Humphry Davy. Maar hij kreeg lamp dus niet werkend omdat elektriciteit toen nog niet wijd verspreid voorhanden was.

Soorten gloeilampen

Bent u op zoek naar gloeilampen voor een specifieke toepassing? Kijk dan bij onze gloeilampen voor speciale toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan daglichtlampen, ovenlampjes en gloeilampen voor lage spanning (12-42 volt). Hieronder ziet u een overzicht van populaire gloeilampen, die wij veel verkopen.

E27 gloeilamp 

De E27 gloeilamp is een van de bekendste gloeilampen op de markt. Dit zijn lampen met een schroeffitting van 27 diameter. Met “27” wordt  de verhouding tussen de fitting en het armatuur aangeduid. De E is een verwijzing naar de bedenker van de gloeilamp en staat voor “Edison schroefdraad”. E27 is dus een Edison schroefdraad met een diameter van 27 millimeter. Goed om te weten is dat er niet alleen E27 gloeilampen bestaan, maar ook E27 ledlampen bijvoorbeeld. E27 is alleen een aanduiding voor de basis van de fitting. Dit is ook belangrijk om te weten als u gloeilampen gaat vervangen.

Vintage LED Gloeilampen

Op zoek naar een vintage LED of LED gloeilamp? Kijk dan bij onze LED filamentlampen. Het voordeel van deze lampen is dat ze energiezuinig zijn en toch sfeervol licht geven zoals de ouderwetse gloeilamp. Zo krijgt u een moderne lamp met een vintage uitstraling. We hebben deze lampen in een allerlei vormen en maten en met verschillende fittingen. Veel van onze LED filamenten zijn tegenwoordig ook zonder problemen dimbaar. Er komen steeds meer geschikte alternatieven in LED vorm.

Dimbare gloeilampen

Al onze gloeilampen zijn zonder problemen dimbaar en bovendien zeer voordelig in de aanschaf. Klik hierboven op de lampvorm van uw voorkeur en kies vervolgens de fitting die u nodig heeft. Kunt u de juiste gloeilamp niet vinden? Kijk dan in onze keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.

Gloeilampen weggooien

Is uw gloeilamp kapot? Anders dan LED lampen en spaarlampen mag u de gloeilamp gewoon bij het restafval weggooien. Dat komt omdat gloeilampen geen gevaarlijke stoffen bevatten.

Gloeilamp kopen 

Weet u niet welke gloeilamp u nodig heeft? Gebruik dan onze handige Gloeilampgoedkoop keuzehulp. Aan de hand van uw antwoorden op een aantal vragen, geeft de keuzehulp suggesties voor lampen. Zo vindt u altijd de juiste gloeilamp. Direct een gloeilamp kopen? Bekijk dan al onze gloeilampen bovenaan deze pagina.

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.