Over de nieuwe energielabels van LED lampen

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een label dat volgens de Europese richtlijnen verplicht bijgevoegd moet worden bij het verkopen van onder andere LED lampen. Het energielabel laat zien hoe zuinig een elektrisch apparaat/ lamp is. Lampen met energielabel A zijn de zuinigste lampen en met energielabel G het minst zuinig. Vanwege het energielabel kan je in één oogopslag zien hoe zuinig een bepaald type lamp is.

Waarom heeft een LED lamp energielabel F of G?

Sinds 1 September 2021 is de schaalverdeling van het energielabel voor LED lampen veranderd, deze loopt nu van A tot G. Over de jaren zijn er steeds zuinigere lampen ontwikkeld wat heeft geleid tot de labels A+, A++ en A+++. De plusjes achter de A zorgde bij veel mensen voor verwarring omdat het geen duidelijke informatie meer gaf. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lampen weer opnieuw zijn opgeschaald. Het kan dus zijn dat de energie-efficiëntie van een lamp is veranderd van A+ naar D.

Zie hier de oude classificatie vergeleken met de nieuwe:

Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn. LED lampen zijn dus nog steeds wel heel zuinig en veel zuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen. Het energielabel A zal in het begin nog gereserveerd worden, op deze manier bestaat er nog ruimte voor ontwikkeling en voorkomt het dat we weer overgaan op de plusjes.

Waarom staat er nog steeds het oude energielabel?

Een LED lamp met het oude energielabel mag nog tot 1 maart 2023 verkocht worden. In de loop van de tijd zullen de energielabels van de lampen op onze website ook veranderd worden. Maar dat betekent dat veel bestaande modellen in onze webshop nog zijn voorzien van het oude energielabel met bijvoorbeeld A+, A++ en A++.

Hoe wordt het energielabel van een lamp bepaald?

De nieuwe energie-efficiëntieklasse op het nieuwe energielabel 2021 wordt op een nieuwe manier berekend. Er wordt gekeken naar hoeveel lumen (de hoeveelheid licht) er wordt uitgestraald voor 1 watt vermogen. Dit uitgedrukt in lumen/watt wordt gebruikt om de energie-efficiëntie klasse van een lamp te bepalen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit?

Naast dat de schaal op het energielabel is veranderd, is er ook meer informatie op af te lezen. Zo bevindt zich op het nieuwe energielabel op een verpakking ook een QR-code die je doorverwijst naar de website van de EU. Hier zal je meer informatie vinden over de desbetreffende lamp.

Zuinige LED lampen kopen

Bij Gloeilampgoedkoop proberen wij de meest duurzame LED lampen en LED filament aan te bieden. LED lichten zijn over het algemeen een van de meest energiezuinige lampen. Het verbruik is 90% minder t.o.v. een gloeilamp bovendien is de levensduur van LED verlichting veel langer dan van een gloeilamp. Wij verkopen topmerken als Sylvania, Osram, Philips en Calex. Daarnaast hebben wij sinds kort ook onze eigen lijn Lighto lampen gelanceerd, deze zijn over het algemeen goedkoop en van hoge kwaliteit.