filament lamp

Een filament lamp is een LED lamp met een gloeidraad. In de volksmond wordt het ook wel een LED gloeilamp genoemd. Dat komt omdat de lampen heel erg op ouderwetse gloeilampen lijken.

Het voordeel van LED filament lampen echter, is dat ze veel minder energie gebruiken bij dezelfde lichtopbrengst. Gemiddeld zijn ze 10x zuiniger dan een gloeilamp. Bovendien geven de lampen geen warmte af.

Voorbeeld van een LED Filament globe en Edison lamp Hoe werkt LED filament?

Een LED filament lamp geeft, net zoals een gloeilamp, licht via een gloeidraad. Alleen licht niet de hele gloeidraaid op maar zijn er hele kleine LEDjes op de gloeidraad gemonteerd. Meestal zie je dit gewoon als een volledig lichtgevend draad waardoor het heel erg in de buurt komt van een gloeilamp. Alleen als de filament lamp heel erg gedimd is kun je de kleine ledjes zien. Maar ook dan geeft de lamp nog erg mooi licht. Meer weten over gewone ledverlichting? Lees dan ook het artikel: Ledlampen: Alles wat jij moet weten!

Filamentlampen zijn met name met een warme kleurtemperatuur verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn ook heel veel uitvoeringen dimbaar. Bovendien zijn de filamenten in allerlei sierlijke vormen te verkijgen zoals een spiraal.

LED filament dimmen

Steeds meer LED filament lampen zijn dimbaar. Het is echter wel belangrijk dat je hier de juiste LED dimmer bij gebruikt. Wanneer je een LED filament lamp wilt dimmen met een traditionele dimmer kun je problemen krijgen zoals het knipperen van de lamp. Kies daarom voor een bijpassende dimmer, bij voorkeur van hetzelfde merk als de lamp. Meer over het dimmen van LED lampen lees je in onze blog 'Hoe kan ik een LED lamp dimmen?' Of neem contact op met onze klantenservice.

Filament lamp XXL

Een XXL LED filament lamp is een extra grote filament lamp. Ze zijn vaak 20cm of groter en worden meestal gebruikt als hanglamp. Populaire XXL filament lampen zijn de XXL lampen van Calex of onze eigen Lighto XXL Designlampen

Bekijk onze mooiste LED filament lampen