Welke lampvormen bestaan er?

In de wereld van de lichtbronnen bestaat een groot aantal vormen lampen. Elke lampvorm wordt weer gebruikt voor een andere toepassing. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal lampvormen voor je op een rij gezet. In dit artikel vertellen we je meer over de volgende lampvormen:

Standaardlampen
Kaarslampen
Globelampen
Kogellampen
Edisonlampen
Reflectorlampen
Spots
Buislampen
Staaflampen
Designlampen

Standaardlamp of Standaard peer

De standaardlamp of 'peer' is de meest voorkomende lamp. Als je een lamp zoekt zonder poespas is dit de lamp die je nodig hebt. Vaak is de lamp voorzien van een grote E27 schroeffitting. Maar met name in het buitenland worden ook uitvoeringen gebruikt met een bajonetfitting. De standaard lamp is vekrijgbaar in verschillende uitvoeringen zoals met mat en helder glas maar ook met goud of gekleurd glas. Daarnaast kun je kiezen in een groot aantal wattages afhankelijk van je behoefte en het gebruik.

  

Kaarslampen

Een kaarslamp is een lamp die lijkt op de vorm van een vlam. Van origine worden ze veel gebruikt in kroonluchters. Kaarslampen zijn ook weer onder te verdelen in verschillende subtypes namelijk de gedraaide kaarslamp en de kaarslamp met tip. De gedraaide kaarslamp heeft een gedraaid patroon in het glas. De kaarslamp met tip heeft een gebogen punt waardoor de lamp nog meer op een vlam lijkt. Kaarslampen zijn meestal voorzien van een kleine E14 fitting en worden door het slanke ontwerp ook veel gebruikt in compacte lamphouders met weinig ruimte.

Globelampen

Globelampen zijn bolvormige lampen. De meest gangbare globelampen hebben een diameter van 80mm, 95mm en 125mm. Maar tegenwoordig verkopen we zelfs extra grote globelampen van 200mm. De lampen zijn de laatste jaren erg in populariteit gestegen omdat ze op zichzelf heel decoratief zijn. Bijvoorbeeld met goud of rook getint glas als tafellamp of als hanglamp in een pendel. Vanwege de grootte van de lampen zijn de meeste uitvoeringen voorzien van een grote E27 fitting maar we hebben ook enkele globelampen met een E14 fitting

  

Kogellampen

Kogellampen zijn net zoals de globelamp ook bolvormige ronde lampen maar dan een stuk kleiner. Ze geven ook rondschijnend licht. In het Engels worden ze ook wel 'golf ball' lamp genoemd en daar is het ook wel mee vergelijkbaar.

Wij hebben een groot aantal kogellampen zowel met kleine e14 fitting als grote e27 fitting. De kogellampen zijn goed te gebruiken in krappe ruimtes omdat ze vrij klein zijn. Maar ze worden vaak ook decoratief gebruikt omdat ze verkrijgbaar zijn in een hoop kleuren. Bijvoorbeeld als flamelamp of als combinatie met verschillende kleuren in een lichtsnoer.

  

Edisonlamp of Rustikalamp

De Edison of Rustikalamp heeft een taps toelopende lange vorm en is vernoemd naar de uitvindern van de gloeilamp, Thomas Edison. Edisonlampen zijn populair geworden als stalamp op een bijzettafel of kast. Maar ook als hanglamp is de Edisonlamp erg mooi. Met name met goud glas. Combineer bijvoorbeeld meerdere lampen in een rij boven een bar of kookeiland.

  

Reflectorlampen

Reflectorlampen zijn een soort spots met een e27 of e14 schroeffitting. Alleen geven ze iets minder directioneel licht dan een spot. Ze zijn handig als u de lamp wilt inbouwen maar wel een gangbare e14 of e27 fitting wilt gebruiken. Als de lamp wordt ingebouwd heeft het bijvoorbeeld geen zin om een rondschijnende lamp te pakken. Met een reflectorlamp krijgt u zo de maximale lichtopbrengst in één richting.

  

Spots

Spots zijn ronde lampjes die directioneel licht geven. Spots zijn in een groot aantal uitvoeringen verkrijgbaar. Allereerst in een groot aantal soorten fittingen. GU10 is de meest gebruikte fitting voor spots op 230 volt netstroom. GU4 en GU5,3 zijn voorbeelden van fittingen die veel worden gebruikt bij systemen op 12 volt. Tot slot zijn er ook nog PAR spots met schroeffittingen. Handig als je een ganbare e27 fitting hebt en toch goed directioneel licht wilt.

Daarnaast zijn spots in een groot aantal diameters verkrijgbaar. Vanaf hele kleine spots van 25mm in krappe ruimtes tot versies met een diameter van 111mm. Deze worden vaak gebruikt bij professionele toepassingen, bijvoorbeeld in de detailhandel. Van origine zijn spots vooral als halogeenlamp verkrijgbaar maar er komen ook steeds meer kwalitatieve LED alternatieven.

  

Buislampen

Buislampen zijn peertjes met een langwerpige vorm als een buis. Er zijn zeer compacte uitvoeringen voor in apparaten of kleine ruimtes maar er zijn ook lange versie's die veelal decoratief gebruikt worden. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende fittingen maar de meest gebruikte versie's hebben helder, mat of goud getint glas en een grote of kleine schroeffitting.

  

Staaflampen

Staaflampen zijn langwerpige dunne lampen met een R7s fitting. Vaak uitgevoerd als halogeenlamp maar er komen ook steeds meer LED staaflampen die soms ook nog dimbaar zijn. De meest gebruikte uitvoeringen hebben een lengte van 78mm of 118mm maar zijn ook langere versie's met hogere wattages. Let dus goed op welke lengte je nodig hebt. De fittingen is in principe altijd hetzelfde.

  

Designlampen

Een designlamp zoals wij ze noemen kan eigenlijk een uiteenlopend scala aan vormen hebben. En elk jaar komen er nieuwe vormen bij. Maar omdat ze heel bijzonder kunnen zijn, willen we ze toch even noemen. Designlampen zijn echt bedoeld als decoratie en kunnen een echte eyecatcher zijn in een ruimte. Vaak geven ze zacht sfeervol licht. Omdat de lampen heel bijzonder en meestal ook vrij groot zijn, zitten ze soms in een hogere prijsklasse.

Er zijn zeer veel soorten designlampen. Van diamantlamp tot bier- of wijnfleslamp en van gewei tot kristallamp. Kies daarom de lamp die bij jou en de ruimte past en kijk eens rond in onze design categorie.