Halogeen vervangen door LED

Bij Gloeilampgoedkoop leveren we al meer dan 10 jaar gloeilampen, halogeenlampen en LED lampen uit onze eigen voorraad. De laatste jaren zien we dat steeds meer klanten hun halogeenlampen willen vervangen door LED lampen. Niet zo gek, als je bedenkt dat LED lampen veel minder energie verbruiken en veel langer mee gaan. In dit artikel vertellen we graag waar je op moet letten en geven we je advies voor de beste keuze. 

Waarom halogeen vervangen door LED?

Een halogeenlamp kun je eenvoudig vervangen door ledverlichting. Hiermee bespaar je vanaf moment 1 op jouw energiekosten. Verder zijn ledlampen duurzamer dan halogeenlampen en gaan ze veel langer mee; ongeveer 25 keer langer. Dit betekent dat je een investering doet voor de lange termijn. Over het algemeen is een ledlamp daardoor goedkoper. Alleen de aanschafwaarde van ledlampen ligt hoger dan bij halogeenlampen. Gaat jouw ledlamp vroegtijdig stuk? Dan is ledverlichting duurder. Die kans is bij ledverlichting alleen niet groot omdat een ledlamp nagenoeg onbreekbaar is. Bovendien is een ledlamp duurzaam en waterbestendig. 

Welke LED lamp is geschikt?

Hou bij het kiezen van de juiste LED lamp rekening met het wattage en het voltage van de lamp. Het wattage moet overeenkomen met de stroomvoorziening, het voltage moet overeenkomen met de lamphouder. 

24 volt of 12 volt halogeen vervangen door led

De meeste lampen hebben een voltage van 230. Er zijn ook lampen met een lager voltage, zoals 12 volt of 24 volt. Deze lampen vind je vaak in auto's, boten en caravans. Voor de meeste 12 volt en 24 volt halogeenlampen is er een variant in LED te vinden. Daarbij is het vooral belangrijk dat je lamp met de juiste fitting kiest. Let op! Deze lampen kun je niet op een hogere spanning gebruiken. 

Staat jouw lamp er niet bij? Gebruik dan de zoekfunctie bovenaan deze site of vraag het onze klantenservice. 

50 watt halogeen vervangen door led

Halogeenlampen van 50 watt kun je het beste vervangen door een LED lamp van 5 watt. Daarbij is de fitting natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de lamp in het armatuur past. Dit zijn voorbeelden van geschikte 5 watt LED lampen voor vervanging van 50 watt halogeen: 

​​500 watt halogeen vervangen door LED

Wil jij een 500 watt halogeenlamp vervangen door LED? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat een 50W ledlamp, voor bijvoorbeeld in de bouw, evenveel licht geeft als een halogeen bouwlamp van 500 watt. Hier vergissen zich veel mensen in. Het aantal lumen (lichtsterkte) van beide lampen is vrijwel gelijk. Alleen is de ledlamp veel zuiniger dan de halogeenlamp. De halogeenlamp verbruikt in dit geval maximaal 0,5 KWH en de ledlamp maximaal 0,05 KWH. Op dit moment ligt de KWH-prijs tussen de 0,50 cent en de 0,70 cent. Dit kan op jaarbasis flink verschillen en daardoor kiezen steeds meer mensen om halogeen te vervangen door LED. 

Eenvoudig wattages van halogeen omrekenen naar led

Een handige vuistregel is om het oude wattage te delen door tien. Het wattage geeft namelijk aan hoeveel energie een lamp verbruikt. LED lampen geven dezelfde hoeveelheid licht als halogeenlampen, maar met ongeveer tien keer minder stroomverbruik. Een halogeenlamp van 50 watt vervang je dus door een LED lamp van 5 watt. Wil je zeker weten of de nieuwe lamp net zoveel licht geeft als de oude lamp? Kijk dan naar het aantal lumen. Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. 

In een ander blog vind je een omrekentabel voor wattage en lumen van lampen. 

LED Verlichting Informatie

LED verlichting dimmen

Heb je nu dimbare halogeenverlichting? Let dan op deze punten: 

  • Misschien een open deur, maar bestel dimbare LED lampen. Alleen deze kun je dimmen.
  • Niet alle halogeen dimmers zijn geschikt voor LED lampen. Je hebt waarschijnlijk ook een nieuwe dimmer nodig.
  • Wil je LED lampen met een laag wattage dimmen? Let dan om het minimale niveau van de dimmer. Sommige dimmers gaan namelijk niet lager dan 5 watt.

In ons blog over led lampen lees je hier meer over. 

Wat kost het vervangen van halogeenlampen door LED lampen?

LED lampen zijn in de aanschaf wat duurder dan halogeenlampen. Daar staan een langere levensduur en lagere energiekosten tegenover. 

Bijvoorbeeld:

Een lamp brandt gemiddeld 3 uur per dag. Dat is gemiddeld 1.095 uur per lamp per jaar. 

GU10 Halogeen Spots 35 watt

  • Prijs per stuk: € 1,95
  • Levensduur: 2.000 branduren
  • Wattage: 35

GU10 LED Spots 5 watt

  • Prijs per stuk € 4,45
  • Levensduur: 15.000 branduren
  • Wattage: 5

Langere levensduur

Een LED spot gaat ruim 7 keer langer mee dan een halogeen spot. Als een lamp gemiddeld 3 uur per dag brandt, dan gaat een halogeenlamp bijna 2 jaar mee. Een LED lamp gaat bijna 14 jaar mee! In die tijd heb je 1x een LED lamp gekocht van € 4,45 en 7x een halogeenlamp voor € 13,62 (7 x 1,95). Dat is een besparing van € 9,20 over de hele levensduur. Heb je zo’n 10 lampen in je woning, dan is dat al snel een besparing van meer dan 90 euro. 

Minder energieverbruik

De led spot verbruikt 30 watt (0,03 kW) minder dan de halogeen spot. Je bespaart hiermee 0,03 kW x 1095 uur = 32,85 kWh per jaar ten opzichte van een halogeen spot.
Als de stroomprijs € 0,70 per kWh is (korte termijn), dan bespaar je per lamp 32,85 kWh x € 0,70 /kWh = 23 euro per jaar.
Mochten de energieprijzen dalen (langere termijn), dan bespaar je per lamp, per jaar, 32,85 kWh x € 0,25 /kWh = 8,21 euro per jaar. 

(Bron stroomprijzen: Milieu Centraal) 

Tip: kies de juiste kleurtemperatuur

Als je halogeenlampen gaat vervangen, denk dan ook na over de sfeer die je wilt creëren. Dit is het juiste moment om te gaan voor extra helder licht in je werkkamer. Of om juist een warme kleurtemperatuur te kiezen in de woonkamer. Bij alle lampen van Gloeilampgoedkoop vind je de lichtkleur in Kelvin onder de technische specificaties.In ons blog geven we advies over welke lichtkleur in welke ruimte het meest ideaal is. 

Hoe vervang je een lamp door ledverlichting?

 In de meeste gevallen kun je halogeenlampen, maar ook spaar- en gloeilampen, direct vervangen door ledverlichting. Dit kun je dus gewoon een-op-een vervangen. Hierdoor bespaar je kosten, die je wel hebt bij het aanschaffen van een compleet nieuwe lamp. Verder zit er vrij weinig tijd in het vervangen van Halogeen door LED en zijn er ontzettend veel voordelen. Zo worden ledlampen minder warm, is ledverlichting verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn ledlampen beter voor het milieu. 

Ga je een halogeenlamp vervangen door LED? Dan is het wel belangrijk dat je de juiste aansluiting hebt. Het is hiervoor belangrijk om te kijken welke fitting jouw halogeenlamp heeft. De fitting is geschikt voor 12 volt of 230 volt. Dan moet je nog kijken naar de wattage van jouw halogeenlamp. Wil je van een 12 volt halogeenlamp een ledlamp maken? Dan is het goed om te weten dat je een transformator nodig hebt. Bij Gloeilampgoedkoop hebben we een zeer uitgebreid aanbod aan halogeenlampjes en ledlampen. Verder is het goed om er rekening mee te houden dat halogeenlampen maar in een lichtkleur te verkrijgen zijn (2700 Kelvin) en er bij ledverlichting veel meer lichtkleuren zijn. Halogeenlampen kun je bovendien altijd dimmen, dat terwijl je bij ledlampen hiervoor een speciale dimmer nodig hebt. 

G4 halogeen vervangen door LED 

G4/GU4 Halogeen kun je in bijna alle gevallen vervangen door ledverlichting (G4/GU4). Dit kan als de verlichting met een aan/uit-schakelaar bediend wordt. Wil je jouw G4 of GU4 led dimmen? Dan is het belangrijk dat jij jouw halogeentrafo vervangt door een dimbare led trafo en de halogeen dimmer voor een led dimmer. In ongeveer 80% van de gevallen is het mogelijk om jouw G4 halogeenverlichting te vervangen door LED.  Bespaar dus energiekosten en kies ervoor om jouw G4 halogeen te vervangen door LED. Je bespaart al snel 20 euro per lamp per jaar, als je ervoor kiest om een halogeenlamp te vervangen door een ledlamp. 

G9 halogeen en R7S vervangen door LED

G9 halogeen is te vervangen door G9 led en kun je direct aansluiten op 230V, zoals je ook deed bij jouw oude G9 halogeenlampjes.  De meeste G9 ledlampen uit ons assortiment zijn tevens goed dimbaar. Ook de R7S halogeen staaflampen kunnen meestal vervangen worden. Ze zijn een-op-een te vervangen door R7S LED. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de armatuur en de dimbaarheid van de lamp. Sommige R7S dimlampen zijn namelijk te dik om in bestaande armaturen te passen. Ook kan het zijn dat de R7S led lampen niet dimbaar zijn. Dankzij een energiebesparing van 90% is de ledlamp goed voor het milieu én voor uw portemonnee.

Halogeenlamp vervangen: waar op letten?

Ga je een halogeenlamp vervangen door LED? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste is het goed om te weten dat een halogeenlamp nog erg heet kan worden. Dus is het belangrijk dat je wacht tot de halogeenlamp afgekoeld is. Wel heeft een halogeen lamphouder vaak een glaasje. Deze zit voor het halogeenlampje, om de hitte tegen te houden. Vaak kun je dit glaasje verwijderen door een veer los te trekken, of door klemmetjes naar elkaar toe te duwen. Verder is het natuurlijk van belang dat er geen stroomtoevoer meer is. Controleer dit altijd goed van tevoren als jij jouw halogeenlamp gaat vervangen door een ledlamp. Tot slot is het nog belangrijk dat je de halogeenlamp zelf nooit aanraakt, vooral als je die nog een keer wilt gebruiken. Doordat handen vettig zijn, kan dit gaan branden bij stroomtoevoer.  

Welke ledlamp is geschikt in mijn situatie?

Welke ledlampen of LED filament lampen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van jouuw situatie en wensen. Wil je ledverlichting in een bedrijfshal? Dan kies je uiteraard voor andere ledlampen dan wanneer je op zoek bent naar een bureaulamp. De sterkte, formaat en de soort lamp is dan anders, maar ook de prijs tussen de soorten ledverlichting verschilt. Ook kan het zijn dat je specifiek op zoek bent naar een ledlamp die warm licht geeft, of naar dimbare ledverlichting. In dat laatste geval kies je voor de ​​r7s LED 78mm. 

Wil jij een ledlamp die niet heel fel is? Dan kun je het beste voor verlichting met een lichtopbrengst van maximaal 400 lumen. Wil je een lamp die feller is? Kies dan voor verlichting met met een lichtopbrengst van meer dan 400 lumen. Het stroomverbruik voor een ledlamp met een lichtopbrengst van 400 lumen staat ongeveer gelijk aan 4W. Bij een gloeilamp is dat 25W. Voor warmere ledverlichting kun je bijvoorbeeld kiezen voor E27 en E14 ledverlichting met de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin). 

Koop jouw ledlamp vandaag nog!

Wil jij jouw halogeenlampen vervangen door LED? Ontdek dan snel het aanbod van Gloeilampgoedkoop. Wij hebben allerlei soorten ledverlichting en hebben altijd een ledlamp die geschikt is in jouw situatie. Ook hebben we veel soorten ledverlichting voor als je jouw halogeenlampen wilt vervangen door LED. Kijk hiervoor gerust in ons uitgebreide assortiment ledlampen en gebruik de filters, om te ontdekken of jij jouw halogeenlampen kunt vervangen door LED. Kom je er niet uit? Dan staan onze experts graag voor je klaar.